FİLİSTİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

SEHID IZZETTIN KASSAM

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1SEHID IZZETTIN KASSAM Empty SEHID IZZETTIN KASSAM Perş. Şub. 05, 2009 12:35 am

Admin


Admin

İzzeddin - KASSAM (1882-1935)
SEHID IZZETTIN KASSAM 1960

1882'de Suriye'nin Lazkiye sehrinde dünyaya gelen Izzettin Kassam, alim ve mücahid birisiydi. Suriye'de istiklal için Ingilizlere ve Filistin'de siyonistlere karsi çok büyük mücadeleler vermisti.
1925 Suriye inkilabindan sonra Lazkiye'den Hayfa'ya intikal eden Seyh Kassam orada vaazlar veriyor ve gençler için kurdugu bir teskilata da baskanlik ediyordu.

Daha sonra Arap Istiklal Partisi'ne giren Kassam Ingiliz emperyalistlerine karsi mücadele etmek için gizli mücahid gruplari olusturarak silahli kiyam hareketlerini yönetmeye basladi. Kasim
1935'te "Cenif' daginda baslattigi kiyamda sehid olan Kassam'in istiklal yolunda ve Filistinlileri kiyama hazirlamada halka çok büyük tesirleri olmustu. Filistin inkilapçilarinin öncülerinden sayilmaktadir.

SEHID IZZETTIN KASSAM'IN CIHADI
Sehid Kassam mümin ve mücahid bir sahsiyetti. Islâmi harekette çok gayretli ve azimli çalismalarda bulunmustu. Izzettin Kassam Hayfa'da Ser'i mahkemede çalisiyordu. Bu mahkeme yüksek Islâm meclisine bagliydi. Seyh Kassam bu görevin yani sira Hayfa'daki Istiklal Camisinde vaazlar da veriyordu. Daha sonra bagli bulundugu teskilatin emriyle görevleri birakarak gizli askeri örgüt kurma çalismalarina basladi.

Kurdugu bu, kendisine nisbeten "Kassamiler" olarak adlandiran birlige en sadik gençlerden ve cihada en azimli olanlardan seçiyordu. Iste bu mücahidler Hayfa'da ve Filistin'in kuzeyinde çok basarili mücadeleler vermislerdi. Bundan dolayida müslümanlarin nazarlarinda büyük bir serefleri ve degerleri vardi. Ingilizlerin gözünü korkutmus ve siyonist yahudilerin kalbini titretmislerdi.
Kassam'in mücahidleri, çalismalarini öyle gizli yürütüyorlardi ki Ingilizler ne kadar ugrasiyorlardiysa da bir türlü izlerini bulamiyorlardi. 1935'in sonbaharina gelindiginde Kassam'in
örgütü de gelisme ve gücünü göstermede son haddine ulasmisti. Bu arada Kassam'la Kudüs'teki Kurtulus Örgütü arasinda irtibatta tamamlanarak güç birligi yapilmis ve hareket birligi saglan-
misti.

KIYAMIN ILAN EDILMESI
Halk birseyler sezmeye basliyor havada gerginliklerin oldugunu anlayarak içten içe, olabilecek kiyam için kendilerini hazirliyorlardi. Bu bekleme fazla sürmemis tarih 2 Kasim 1935'e gelmisti. Bu tarih ayni zamanda yahudilerin ilan ettigi "Belfar" vadisi günüydü. Evet bu Belfor vadisi yahudiler açisindan bir zafer olarak nitelenmekteydi. Iste bu tarihte Seyh Izzettin bir grup silahli mücahidle birlikte "Cenig' dagina çikarak kiyam ilan ediyordu. Seyh Izzettin'in baslattigi bu kiyam, Filistinlilerin Ingilizlere karsi baslattigi altinci kiyam olarak yerini aliyordu.

Ingilizler mücahidleri ortadan kaldirmak için tüm kuvvetlerini Seyh Izzettin üzerine gönderdiler. Savas çok siddetli günlerce devam etti. Düsman büyük kayiplar vermisti. Defalarca Kassam'i
ve grubunu yakalamak için girisimlerde bulunmuslardi ama hepsi de bosa çikmisti. Kassam'la bir türlü basedemiyorlar ve nerede merkez kurdugunu bilemiyorlardi. Halk Seyh Kassam'i seviyor ve onu destekliyordu.

Sonunda olan oldu. Emniyet görevlisi olarak çalisan ve Ingilizlere casusluk yaptigi bilinen bir kisi Seyh Kassam'in ve arkadaslarinin bulundugu yeri ihbar etti. Ingilizler bunu ögrenince çok büyük bir kuvveti Seyh Kassam üzerine göndererek onu ortadan kaldirmayi planladilar. Ingiliz kuvvetleri mücahidlerin bulunduklari yere geldiklerinde, kahraman Seyh Izzettin ve arkadaslari onlari karsilamak için silahlariyla disariya çiktilar.Mücahidler sayilari çok az olmasina ve isteseler kaçabilecekleri halde savasmayi tercih etmislerdi. Çok siddetli çatismalardan sonra Seyh Izzettin serefiyle ve yigitligiyle sehid olurken, diger arkadaslari da yaralanarak esir düsmüslerdi.Daha sonra esirler askeri mahkemede yargilanarak iki ile onbes sene hapis cezasina çarptirildilar. Sehid Izzettin ve arkadaslarinin sehadeti müslümanlar arasinda dehset uyandirmisti. Bir taraftan gösteriler yapilirken diger taraftan da sehid Izzettin ve arkadaslarinin cenazelerinin onlarin cihadina layik bir sekilde kaldirilmasi içintüm müslümanlarin cenaze namazina katilmalari isteniyordu.

Cenaze namazi onbinlerce müslüman tarafindan kilinarak "Bacur" sehitligine defnedildi ve kendisi için bir türbe yapildi. Sehid Izzettin'in cenazesini çok kalabalik bir topluluk takip ediyordu. Öyleki Ingilizler böyle bir kalabaligi o güne kadar hiç görmediklerinden korkarak toplulugu dagitmak isteyince Ingiliz askerleriyle müslümanlar arasinda çatisma çikti.Bu,çatismada hem Ingiliz askerlerinden hem de müslümanlardan yaralanmalar oldu. Seyh Izzettin ve arkadaslarinin yerini ihbar eden casus ise daha sonra mücahidler tarafindan öldürülmüstü.Seyh Izzettin Kassam'in bu kiyami Filistin için bir mesale olmus, onlari harekete geçirerek
1936'da gerçeklesen büyük kiyaminda hazirlayicisi olmustu.

http://filistin.turcforumpro.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz